XXL-tegels leggen: zo ga je stap voor stap te werk

Heb je mooie XXL-tegels uitgezocht? De volgende stap is om je tegels in betonlook, houtlook, marmerlook of steenlook daadwerkelijk te leggen in huis.

Bezoek onze 6000m2 showoom
In Zaandam

Heb je mooie XXL-tegels uitgezocht? De volgende stap is om je tegels in betonlook, houtlook, marmerlook of steenlook daadwerkelijk te leggen in huis. Onderstaand stappenplan helpt je hierbij en zorgt ervoor dat de XXL-tegels prachtig komen te liggen. Zorg ervoor dat je de juiste benodigdheden in huis hebt voor het leggen, zoals bijvoorbeeld tegellijn, voegenmortel en primer.

De ondergrond

Om keramische XXL-tegels te kunnen leggen is het belangrijk dat de ondergrond scheurvrij en egaal is. Je kunt dit doen door kleine oneffenheden snel weg te werken. In andere gevallen is er een extra laag egalisatiemortel nodig. Deze laag breng je aan met een rubberen vloerwisser en je laat dit twee dagen drogen. Voor je verder gaat, breng je een primer aan.

Tegels snijden

XXL-tegels hebben logischerwijs een extra groot formaat en moeten daarom vaak gesneden worden. Je doet dit het beste door vooraf de maat op de tegel te tekenen. Zo kun je nauwkeurig snijden en kun je eventueel meerdere stukken uit één tegel halen. De XXL-tegels zijn zwaar en daarom verplaats je de tegels met meerdere mensen. Zuignappen kunnen hierbij helpen. Het snijden zelf werkt net als bij kleinere tegels. Met een tegelsnijder maak je een rechte lijn. Je kunt ervoor kiezen om de zijkanten te schuren met een schuurblok.

Lijmen en leggen

Voordat je begint met het leggen maak je een tegellijm aan. Je mengt de tegellijm tot een homogene massa en brengt de lijm aan met behulp van een plakspaan. Hebben je tegels een oneffen onderkant? Dan breng je tegellijm op de achterkant van de tegels aan, zodat je zeker weet dat de tegel overal goed op de ondergrond vast komt te zitten. Je duwt de tegels aan, maar doet dit ook niet te hard. Dan loop je het risico dat de tegels tot op de ondergrond raken. Met behulp van voegkruisjes zorg je ervoor dat de aanbevolen voegbreedte wordt aangehouden.

De voegen

De tegellijm moet volledig uitharden voor je aan de voegen kunt beginnen. Je verdeelt de voegmortel diagonaal op het oppervlak met behulp van een voegrubber. Vervolgens laat je de voegmortel uitharden, waarna je restanten van het tegeloppervlak kunt verwijderen met een natte spons. Zo zit de voegmortel alleen in de voegen en niet op de tegels zelf. Na het verwijderen, maak je de tegels schoon met water. De voegen in de hoeken en langs de muur breng je aan met een kitpistool. Plak de muur eerst af met tape, om te voorkomen dat er kit op de muren terecht komt.

3.500m2 showroom

Keramische tegels | Vloeren & Badkamers
Vrijblijvend contact opnemen