Wandtegels zetten: zo ga je stap voor stap te werk

Wandtegels zie je in allerlei ruimtes terug. Met name in badkamers en toiletten worden er veel wandtegels op de muren gebruikt, net als in de keuken.

Bekijk assortiment

Wandtegels zie je in allerlei ruimtes terug. Met name in badkamers en toiletten worden er veel wandtegels op de muren gebruikt, net als in de keuken. Ook in andere ruimtes in huis kunnen de keramische tegels van Ceramica Vloeren als blikvanger dienen. Je kiest voor wandtegels in de houtlook, betonlook, steenlook of marmerlook. Heb je een mooie tegel gevonden? Dan is het tijd om de wandtegels te zetten. Met onderstaande tips en stappen wordt deze klus een stuk makkelijker.

De voorbereiding

Voor je daadwerkelijk begint met het zetten van de wandtegels, zorg je voor de juiste voorbereiding. Haal alle benodigdheden in huis zoals tegellijm, kit en voegmortel. Ook het juiste gereedschap gaat van pas komen tijdens deze klus. Op de wand markeer je precies waar de tegels horen te komen, zodat je niet per ongeluk een fout maakt tijdens het zetten. Indien nodig snijd je de tegels alvast voor je begint met zetten. Zo kun je in één keer de hele wand afwerken.

Lijmen en zetten

Je brengt de tegellijm aan op de muur en dit doe je het beste met een lijmkam. Je lijmt een klein oppervlak op de muur en zet vervolgens de tegels op dit stuk. Zo voorkom je dat de lijm droogt tijdens het zetten. Je merkt vanzelf hoe snel je de tegels kunt zetten en kunt dus eventueel met een groter lijmoppervlak gaan werken. Oefen voldoende druk uit op de tegels bij het zetten, maar voorkom dat je de tegels helemaal tegen de muur aandrukt. Je laat ruimte vrij voor de voegen. Voegenkruisjes helpen je om tussen alle tegels dezelfde ruimte vrij te laten.

Voegen

Zodra de tegellijm droog is, kun je aan de slag met de voegen. Verwijder eventueel lijmresten uit de voegen, zodat de voegen hier vrij van zijn. Je mengt het voegmateriaal tot een gladde massa en brengt dit aan met een rubberen trekker. Dit doe je door de trekker diagonaal op het tegeloppervlak te plaatsen. Voorkom holtes in het voegmateriaal.

Schoonmaken

Je verwijdert overtollig voegmateriaal met behulp van een natte spons. Het is eenvoudig om dit van de keramische tegels te verwijderen en je hoeft je hier geen zorgen over te maken tijdens het voegen van de tegels. Met een natte spons maak je de tegels schoon nadat het voegmateriaal gedroogd is. Daarna poets je de tegels op met een droge doek voor het mooiste resultaat.

Bekijk ons assortiment online

Keramische tegels
Bekijk assortiment