Vloertegels leggen: zo ga je stap voor stap te werk

Na het kiezen van mooie keramische tegels is het tijd voor de volgende stap: het leggen van de keramische vloertegels.

Bezoek onze 6000m2 showoom
In Zaandam

Na het kiezen van mooie keramische tegels is het tijd voor de volgende stap: het leggen van de keramische vloertegels. Met onderstaand stappenplan leg je de tegels in steenlook, betonlook, houtlook of marmerlook op de juiste wijze. Je kiest voor een legpatroon naar smaak en zorgt voor de juiste benodigdheden. Voor het leggen van keramische vloertegels heb je onder andere tegellijm, voegenmortel en primer nodig. 

De ondergrond

Om keramische tegels te kunnen leggen is een egale ondergrond belangrijk. Bij sommige vloeren is het mogelijk om oneffenheden snel weg te werken, bij andere vloeren breng je egalisatiemortel aan met een rubberen vloerwisser. Vervolgens laat je dit twee dagen drogen om daarna een primer aan te brengen.

De voorbereiding

De voorbereiding die nodig is, hangt af van het gekozen legpatroon. Bij een rechthoekig legpatroon, lijn je een rij uit in het midden van de ruimte. Dit doe je met behulp van een koord. Bij een diagonaal legpatroon meet je nauwkeurig een hoek van 45 graden in de lengte en breedte. Vervolgens kun je de rijen diagonaal en perfect aansluitend leggen.

Lijmen en leggen

Het is belangrijk om de tegels vast te lijmen, zodat ze op hun plek blijven liggen. Dit doe je met behulp van tegellijn. Je mengt de tegellijm tot er een homogene massa ontstaat. Met een plakspaan breng je de lijm aan op de ondergrond en je drukt de tegels op de juiste plek in de lijm. Met een hamer tik je ze aan, zodat ze stevig liggen. Doe dit niet te hard, want anders klop je de tegels tot op de ondergrond en dat is niet de bedoeling. Bij iedere tegelsoort hoort een voorgeschreven voegbreedte die je aanhoudt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van voegkruisjes.

De plinten

De volgende stap is het aanbrengen van de plinten. Je brengt tegellijm aan op de achterkant van de plinttegels en lijmt deze vast in het verloop van de voegen. Het is belangrijk om ook hier de voegafstand aan te houden.

De voegen

Voordat je aan de voegen begint, wacht je tot de tegellijm volledig is uitgehard. Je maakt voegmortel aan en verdeelt dit gelijkmatig over de tegels. Dit doe je met een rubberen voegwisser. Met een natte spons kun je alle mortelresten verwijderen, zodat dit niet op de tegels blijft zitten. Maak de tegels direct nog een tweede keer schoon met water. Als laatste voeg je de overgang tussen de vloertegels 90x90 en de plinten. Dit kun je het beste doen met een siliconenkit, omdat je hiermee precies te werk gaat en er geen resten op de tegels achterblijven.

3.500m2 showroom

Keramische tegels | Vloeren & Badkamers
Vrijblijvend contact opnemen