Alhoewel velen hieraan voorbij gaan, is je vloer een essentieel onderdeel van je interieur. Nieuwe vloertegels kun je gerust een investering noemen, maar wel een waarvan je vele jaren plezier zult hebben. Om op de kosten te besparen, kun je als woningbezitter besluiten je tegels zelf te gaan leggen. Zeker wanneer je voor keramische vloer- of wandtegels kiest, komt daarbij wat voorbereiding kijken. Deze zijn namelijk lastig snijd- en breekbaar, waardoor het formaat en de dikte van deze tegels een nog grotere rol van belang spelen.
Ga je tegels plaatsen in een of meerdere ruimtes van je woning, dan zul je daar niet zomaar de gereedschappen voor in huis hebben. Wat je onder andere nodig hebt, is een tegelsnijder (of tegelzaagmachine), een tegelboor, mortelmixer, rolmaat, waterpas, tegeltang, voeggereedschap, tegel levelling systeem en tegelkruisjes. Denk ook aan lijmkam, een mengkuip en een schoonmaakdoek. Uiteraard heb je ook tegellijm en een voegmiddel nodig. Welke tegellijm je gebruikt, is afhankelijk van onder andere het type en formaat vloertegel.
Wanneer je aan een klus begint, doe je dit natuurlijk niet zonder een doordacht plan van aanpak. Bij het leggen van (keramische) tegels is dat niet anders. Wat belangrijk is, is om het vloeroppervlak te meten en te berekenen hoeveel vloertegels daarin passen. Vermenigvuldig dit getal met 1,05 om snij- en breukverlies te calculeren. Vergeet niet dat je ook rekening moet houden met de voegen. In een volgende stap bepaal je hoe je de tegels wilt leggen. Vrijwel altijd zul je ook te maken krijgen met passtukken, oftewel de tegels aan de randen die op maat moeten worden gesneden.
Wanneer je (keramische) tegels gaat leggen in je woonkamer, gebruik dan tegels uit verschillende dozen door elkaar heen. Zo zullen eventuele subtiele kleurverschillen nog veel minder opvallen. Bij het leggen kun je ervoor kiezen de tegels in rijen achter elkaar te leggen, maar wellicht vind je het leuker om voor een ander tegelverband te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan halfsteensverband, waar het eind van de tegel steeds eindigt in het midden van de tegel erboven. Ook een visgraatpatroon, waarbij de voegen haaks op elkaar lopen, geeft een speels effect. Hiervoor gebruik je het best lange, smalle tegels.
Ten eerste controleer je of de ondergrond waterdicht en vlak is. Daarna ga je over tot het behandelen van de ondergrond met voorstrijkmiddel en breng je voor de eerste serie tegels de tegellijm aan. Na de eerste rij tegels plaats je tegelclips om ervoor te zorgen dat de voegen overal dezelfde afstand hebben. Dit herhaal je steeds. De lijm dien je na het afronden van het tegelen 24 uur te laten uitharden. Daarna strijk je het voegmiddel over de tegels heen, maak je deze schoon en breng je een laag kit tussen de tegels en de muur aan.
Het leggen van (keramische) tegels is voor de meeste mensen geen klus waarmee ze zich op dagelijkse basis bezighouden. Wanneer je je voldoende voorbereidt en ervoor zorgt dat je de juiste spullen in huis hebt, kun je het wellicht zelf doen. Je bent dan immers enkel de materiaalkosten kwijt. Wil je echter op het maximale resultaat kunnen rekenen, dan kun je het zetten van tegels het beste uit handen geven aan een vakman die hierin is gespecialiseerd. Zeker wanneer de tegels van een wat groter formaat zijn, is dit raadzaam. Kleine foutjes worden dan namelijk al snel zichtbaar.