Tegels voegen: zo ga je stap voor stap te werk

Een onderdeel van het leggen van keramische tegels is het voegen van de tegels. Je voegt de tegels nadat je ze gelegd hebt en de lijm volledig uitgehard is

Bezoek onze 6000m2 showoom
In Zaandam

Een onderdeel van het leggen van keramische tegels is het voegen van de tegels. Je voegt de tegels nadat je ze gelegd hebt en de lijm volledig uitgehard is. Het is belangrijk om lang genoeg te wachten, zodat je niet al voegt terwijl de tegellijm nog nat is. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het voegen van de tegels? Met het onderstaande stappenplan en bijbehorende tips voeg je eenvoudig en snel.

Gietvoegen en dilatatievoegen

Er zijn twee verschillende typen voegen: gietvoegen en dilatatievoegen. Gietvoegen zijn voor grote afstanden en bedekken niet geglazuurd materiaal. Gietvoegen hebben hun naam te danken aan het feit dat je de voegen in de uitsparingen giet. Je kunt restanten eenvoudig van de tegels verwijderen achteraf. Dilatatievoegen dienen om krimpen en rekken tussen materialen te voorkomen. Dilatatievoegen zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat randen niet afbrokkelen en er extra belasting mogelijk is. Het is belangrijk dat de dilatatievoeg geen verbinding met de dekvloer heeft. Je spuit het voegmateriaal in de uitsparingen.

Stap voor stap keramische tegels voegen

Voor je begint met voegen, verwijder je de lijmresten uit de voegen. Deze moeten lijmvrij blijven. Je mengt het voegmateriaal en strijkt dit met een rubberen trekker over het tegeloppervlak. Dit doe je diagonaal zonder het voegmateriaal in de holle ruimten aan de brengen. Je laat het voegmateriaal uitharden en verwijdert overtollig voegmateriaal vervolgens van de tegels. Na het verwijderen, maak je de vloer direct nog een keer schoon met een natte spons en poets je de tegels op met een droge doek voor het mooiste resultaat.

De voorbereiding

Al tijdens het leggen van de tegels is het belangrijk om aan de voegen te denken. Terwijl je de tegels lijmt op de ondergrond, zorg je dat er voldoende ruimte tussen de tegels vrij blijft. Voegkruisjes kunnen helpen om ervoor te zorgen dat de ruimte overal voldoende en gelijk groot is.

De juiste kleur

Voor de mooiste tegels en het mooiste effect in de ruimte, kies je de juiste kleur voegmortel. Je kunt voor een contrast met tegels kiezen, voor een kleur die iets lichter of donkerder is of juist proberen om een identieke kleur voegmortel te gebruiken. Probeer in een hoekje een klein beetje voegmortel uit, om zo te kunnen beoordelen of de kleur naar wens is. Bij het mengen van de voegmortel gebruik je altijd dezelfde hoeveelheid water en let je op gelijke voegbreedte en voegdiepte. Dit voorkomt dat de voegen op verschillende plekken verschillende kleuren lijken te hebben.

3.500m2 showroom
in Zaandam

Keramische tegels & vloeren
Kom eens langs