Hoe maak ik mijn keramische tegels en voegen schoon?

Hoe maak je keramische tegels nou goed schoon en hoe houd je ze schoon? We leggen het in deze blog uit.

Bezoek onze 6000m2 showoom
In Zaandam

We houden allemaal van een schoon huis. Daar hoort ook het schoonmaken van tegels en voegen bij. Niet altijd het leukste klusje, maar wel belangrijk om viezigheid en bijvoorbeeld schimmel tegen te gaan. Hoe maak je keramische tegels nou goed schoon en hoe houd je ze schoon? We leggen het in deze blog uit.

Voorbereiding
Voordat je gaat schoonmaken is het belangrijk dat je de tegels eerst vuil- en stofvrij maakt. Honden, katten en kinderen (en jijzelf) nemen veel vuil mee naar binnen. Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de keuken en sanitaire ruimtes. Zorg dat je grondig stofzuigd, voordat je gaat schoonmaken.

Zeep? Niet doen
Nee! absoluut geen zeep of allesreiniger. Je maakt hier goed mee schoon, maar laat een dof laagje achter op je tegels wat je er moeilijk vanaf krijgt. Dat is zonde van je tegel. Op de lange termijn gaat het zuur van de schoonmaakmiddelen in je tegels trekken en krijg je nooit meer er uit.
Moeders recept: warm water en azijnMaar wat dan wel? Ja inderdaad. Gewoon simpel en effectief: warm water en azijn. Doe kokend water in een emmer en laat het afkoelen totdat het lekker warm is. Voeg vervolgens azijn toe. Azijn is een natuurproduct en niet zo agressief, maar maakt wel lekker schoon.

Voegen - doe het regelmatig

De voegen kun je gewoon met water en azijn schoonmaken. Kies voor een borstel met harde haren om te boenen. Doe dit absoluut niet met een staalborstel (je gelooft niet wat wij soms horen), want je snijdt in het voegwerk.


Wat je vaak ziet is zwarte vlekjes op voegen. Dit betekent dat het te lang niet is schoongemaakt. Zorg dat je regelmatig je voegen reinigt. Dit hoef je niet elke week te doen bij je standaard schoonmaak, maar adviseren we wel minimaal één keer per maand grondig  te doen. Zo behoud je de kwaliteit van de voeg en ziet het ook mooi uit.

Bijna klaar: goed droogmaken

Als je klaar bent met schoonmaken, neem dan ook de tijd voor het droogmaken van de tegels. Laat het niet opdrogen (zeker niet op de wand), want de druppeltjes bevatten altijd nog wat zeep en dat geeft op het oog weer vlekken. Neem met een droge theedoek of de tegels af, een theedoek neemt namelijk goed water op.

3.500m2 showroom
in Zaandam

Keramische tegels & vloeren
Kom eens langs