Dit zijn de verschillende tegelpatronen die je kunt leggen

Keramische tegels zijn verkrijgbaar met verschillende looks. Zo kies je voor een marmerlook, houtlook, steenlook of betonlook.

Bezoek onze 6000m2 showoom
In Zaandam

Keramische tegels zijn verkrijgbaar met verschillende looks. Zo kies je voor een marmerlook, houtlook, steenlook of betonlook. Iedere tegelsoort heeft een eigen uitstraling en is in diverse formaten verkrijgbaar. Bij het kiezen van een look en formaat tegel is het belangrijk om rekening te houden met het tegelpatroon waarin je de tegels wilt leggen. Voor bepaalde patronen heb je namelijk een specifiek formaat tegel nodig. Welke legverbanden zijn mogelijk? En waar moet je op letten bij het leggen van de keramische tegels? 

De legverbanden

Tegels kunnen in verschillende legverbanden gelegd worden. Een legverband is de manier waarop de keramische tegels ten opzichte van elkaar gelegd worden. Ieder legverband vraagt om een ander formaat tegels.

Kruisverband

Het kruisverband is het meest simpele legverband, waarbij de keramische tegels naast elkaar gelegd worden en alle voegen elkaar kruisen. Het kruisverband kan zowel met vierkante als met rechthoekige tegels gelegd worden.

Diagonaalverband

Een diagonaalverband is vergelijkbaar met een kruisverband, met het verschil dat de keramische tegels in een hoek van 45 graden gelegd zijn. De hoeken van de tegels wijzen dus naar boven en beneden. Ook bij dit verband kruisen alle voegen elkaar en kunnen zowel rechthoekige als vierkante tegels gebruikt worden.

Halfsteensverband en kwartsteensverband

Bij een halfsteensverband worden de tegels in banen gelegd. In de bovenste baan liggen de tegels naast elkaar en in de baan eronder worden alle tegels een halve tegel naar rechts verplaatst waardoor er een patroon ontstaan. De tegels op rij één en drie liggen dus precies gelijk, net als de tegels op rij twee en vier. Voor dit patroon kunnen zowel rechthoekige als vierkante tegels gebruikt worden. Een alternatief is het kwartsteensverband, waarbij de tegels niet een halve tegel naar rechts gelegd worden, maar een kwart tegel. Hierbij lopen de voegen van de tegels op rij één en vijf dus gelijk.

Visgraatverband

Bij een visgraatverband wordt er gebruik gemaakt van dunne, rechthoekige tegels. De tegels worden in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar gelegd, waardoor een zigzagpatroon ontstaat. Een visgraatverband zorgt voor een elegante uitstraling in de woonkamer, maar kan ook bij het bestraten gebruikt worden.

Blokverband

Bij een blokverband wordt er een vierkant gemaakt van twee of meer tegels. Dit vierkant wordt steeds op dezelfde manier herhaald, maar kan ook verticaal of horizontaal verspringen. Een simpel blokverband bestaat uit twee rechthoekige tegels die samen een vierkant vormen. Dit vierkant wordt steeds negentig graden gedraaid, waardoor een interessant patroon ontstaat.

Polygonaal verband

Bij een polygonaal verband wordt gebruik gemaakt van tegels in verschillende groten en maten. De tegels worden willekeurig naast elkaar geplaatst en er is geen vast patroon te herkennen. Deze techniek wordt ook wel een wildverband genoemd.

Tips voor het kiezen van het juiste tegelformaat

Er zijn verschillende zaken waar je op kunt letten bij het leggen van de tegels. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat een kleine kamer groter lijkt door niet al te grote tegels te gebruiken. In een smalle ruimte leg je rechthoekige tegels in de lengte, waardoor het minder opvalt dat de ruimte smal is. Door grote tegels te gebruiken ontstaat er meer ruimte. Legpatronen zorgen ervoor dat een grote kamer er levendig uitziet en de vloer minder saai oogt.

3.500m2 showroom

Keramische tegels | Vloeren & Badkamers
Vrijblijvend contact opnemen