De voor- en nadelen van een keramische tegelvloer

De trend van dit decennia: vloertegels in huis. Niet alleen in sanitaire ruimtes, maar ook in keukens en gehele beneden- of bovenverdiepingen. Maar waarom is een keramische vloertegel zo populair?

Bezoek onze 6000m2 showoom
In Zaandam

Een vloertegel is slijtvast, onderhoudsvrij en in alle kleuren en formaten te krijgen. Maar zijn er naast voordelen ook nadelen? We hebben van beide vijf voorbeelden op een rij gezet.

De voordelen

Nummer 1: Hygiëne
Hygiëne is heel belangrijk in huis. Je wilt veilig en schoon wonen en daar hoort een fijn, hygiënisch huis bij. Vloertegels zijn hier uitermate geschikt voor. Vloertegels van 100% keramiek zijn keihard en daarom trekt vuil of vocht niet in keramiek. Eenvoudig aanvegen of met een dweil schoonmaken, en klaar. Vuil en vocht wat door bijvoorbeeld kinderen of huisdieren binnenkomt krijgt totaal geen kans.

Vloerverwarming en -verkoeling
Een keramische vloertegel is de nummer 1 in warmte geleiden. Het wordt houdt zijn temperatuur goed vast blijft mooi op temperatuur. Hierdoor kun je de gevoelstemperatuur goed instellen en heb je nooit koude voeten. Dit scheelt ook weer voor je energierekening.

Onderhoudsvrij en ijzersterk
Weinig onderhoud is altijd fijn. Een tegel van keramiek is met hoge temperatuur samengeperst en daarna weken uitgehard. Hierdoor is de tegel ijzersterk en onderhoudsvrij. Laat je iets zwaars of scherps vallen op de tegel hoef je niet bang te zijn dat je tegel beschadigd of breekt. Die kans is nihil. Maar kijk uit: zorg dat je telefoon een hoesje heeft, want de tegel wint.

Antistatisch
Keramische tegelvloeren zijn antistatisch. Veel vloeren veroorzaken bij wrijving of door er op te lopen een statisch lading. Hierdoor krijg je bij het aanraken van bepaalde materialen een onaangename schok. Dat is bij keramiek niet het geval. Keramiek is een warmtegeleider en ook elektrische lading heeft geen kans.

Prijs/kwaliteit verhouding
Je hebt keramische vloertegels al voor 20 of 25 euro per vierkante meter. Een mooie betaalbare oplossing voor jouw nieuwe badkamer, keuken of woonkamer. Zeker als je de prijs vergelijkt met een normale PVC of houten vloer. Je hebt weinig onderhoud en kun je daarom tientallen jaren doen met een keramische vloer met behoud van zijn kwaliteit. PVC en hout slijt veel sneller en zie je al gauw waar meubels wel of niet hebben gestaan.

De nadelen

Schoonmaakmiddel
Om je tegels schoon te maken adviseren we gebruik te maken van azijn met warm water. Dit warme water het liefst eerst laten koken en afgekoeld gebruiken. We adviseren geen normaal schoonmaakmiddel omdat het zuur van de middelen zich vastbijt in de tegel en op de lange termijn voor slijtage of lelijke plekken zorgt.

Krassen
Keramische tegels zijn krasvrij, mits je de juiste slijtage waarde kiest. Keramiek wordt in verschillende hardheden gemaakt, waardoor je bijvoorbeeld niet elke tegel in de tuin kunt leggen. Let dus op dat je bij aanschaf kijkt naar de PEI waarde en zorgt dat deze minimaal op 4 staat als je hem legt in een woonkamer of tuin.

Warmte
Keramiek geleidt warme en daardoor is het ideaal voor vloerverwarming. Dit heeft wel een keerzijde. In de zomer met 30 graden wordt de tegel warm op zonnige plekken en kan het wat warmer aanvoelen in huis.

Plaatsing van de vloer moet je uitbesteden
Vloertegels moeten professioneel gelegd worden om het optimale resultaat te bewerkstelligen. Hier hangt ook een prijskaartje aan. Laminaat leg je makkelijk zelf, maar dat gaat met tegels niet eenvoudig.

Vervangen
Je vervangt niet ‘even’ de vloer. Ook hier heb je vaklui voor nodig en is brengt het afval ook kosten met zich mee. Daarentegen gaat een vloer decennia lang mee en hoef je hem niet te vervangen als je er goed mee omgaat.

3.500m2 showroom
in Zaandam

Keramische tegels & vloeren
Kom eens langs