De keramische vloer: de beste vloer voor vloerverwarming

Steeds meer woningbezitters kiezen anno nu voor vloerverwarming om hun huis te verwarmen. Vloerverwarming geeft een aangenaam gevoel onder je voeten en bovendien heb je ook geen last van onaantrekkelijk ogende radiatoren meer in huis.

Bezoek onze 6000m2 showoom
In Zaandam

Steeds meer woningbezitters kiezen anno nu voor vloerverwarming om hun huis te verwarmen. Vloerverwarming geeft een aangenaam gevoel onder je voeten en bovendien heb je ook geen last van onaantrekkelijk ogende radiatoren  meer in huis. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vaak direct voorzien van vloerverwarming, maar ook tijdens de renovatie van bestaande woningen wordt dit steeds vaker toegepast. Deze effectieve manier van warmen is ook nog eens duurzaam en stelt je in staat tot wel twintig procent minder energie te gebruiken. Naast de traditionele vloerverwarming op basis van de cv-installatie bestaat er ook een elektrische variant.


Keramische vloertegels hebben een optimale warmtegeleiding


Er bestaan veel verschillende soorten vloeren, maar lang niet allemaal geven ze hetzelfde effect wanneer je vloerverwarming plaatst. Het is van het grootste belang dat de warmte goed kan worden doorgelaten. Keramische vloertegels staan bekend om hun goede warmtegeleiding. Hun geleidingscoëfficiënt is meer dan één W/mK, wat voor de warmtegeleidbaarheid van materiaal staat. Dit is nodig om maximaal van vloerverwarming te kunnen profiteren. Behalve dat een keramische vloer wegens zijn lage warmteweerstand een goede warmtegeleiding heeft, kan hij de warmte ook goed vasthouden.

Waar is een keramische vloer eigenlijk van gemaakt?
Keramische tegels zijn, zoals de naam al zegt, vervaardigd van keramiek. Dit  is een gebakken materiaal dat voornamelijk uit klei en zand bestaat. In tegenstelling tot natuursteen wordt dit dus door de mens gemaakt. Wanneer keramiek geglazuurd is, blijft het materiaal beschermd tegen vocht en vuil. Dit maakt een keramische vloer ook onderhoudsvriendelijker dan een vloer van natuursteen. Omdat keramiek erg hard is, is het niet gevoelig voor beschadigingen. Aan dit lijstje van voordelen kunnen we dus ook de goede warmtegeleiding toevoegen, waardoor deze vloer de beste is voor vloerverwarming.

Snelle en langdurige warmteverspreiding
De hoge warmtegeleidbaarheid oftewel het geleidingscoëfficiënt van keramische tegels zorgt ervoor dat een keramische vloer goed geleidt, wat in de praktijk betekent dat de warmte snel en direct aan de ruimte wordt doorgegeven. Bovendien zorgt de keramiek ervoor dat de warmte door de hele vloer wordt verspreid en je deze dus niet alleen voelt op de plekken waar de leidingen van de vloerverwarming onder de vloer lopen. Een keramische vloer zorgt er daarnaast voor dat de warmte een tijdje wordt vastgehouden, dus ook wanneer de vloerverwarming uitstaat. Zo geniet je constant van een behaaglijke temperatuur.

Comfort én duurzaamheid
Wil je je woning op een duurzame manier verwarmen met vloerverwarming, dan dien je wel rekening te houden met de eigenschappen van de keramische vloer. De verwarming werkt het meest efficiënt wanneer de minimum- en maximumtemperatuur dicht bij elkaar liggen. Bij voorkeur bestaat daar slechts twee graden verschil tussen. Stel je een groter temperatuurverschil in, dan zul je ook meer moeten gaan stoken. Door de temperatuurverschillen minimaal te houden, zul je in je woning nooit onprettige temperatuurswisselingen bemerken. Op deze manier haal je dus het maximale uit je keramische vloer in combinatie met vloerverwarming.

Het leggen van vloerverwarming in combinatie met een keramische vloer
Wil je een keramische vloer leggen in combinatie met vloerverwarming? Dan dien je wel met een aantal zaken rekening te houden. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk om gebruik te maken van een hittebestendige tegellijm. Daarnaast moeten er uitzetvoegen worden aangebracht, omdat de warmte ervoor zorgt dat het materiaal uitzet. Er komen meer dan genoeg zaken kijken bij het aanleggen van vloerverwarming in combinatie met een keramische vloer. Geef je dit liever uit handen aan een professional die je het gewenste resultaat weet te bieden, dan ben je bij ceramicavloeren.nl aan het juiste adres.

3.500m2 showroom

Keramische tegels | Vloeren & Badkamers
Vrijblijvend contact opnemen