Alles wat je over keramische tegels moet weten

Keramische tegels zijn prachtige tegels waar je lange tijd plezier van hebt. Een vloer met keramische tegels is onderhoudsvriendelijk, slijtvast en gaat lange tijd mee.

Bezoek onze 6000m2 showoom
In Zaandam

Keramische tegels zijn prachtige tegels waar je lange tijd plezier van hebt. Een vloer met keramische tegels is onderhoudsvriendelijk, slijtvast en gaat lange tijd mee. De keramische tegels geleiden warmte, waardoor ze ideaal te combineren zijn met een vloerverwarming. Deze tegels zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen, zoals een houtlook of een marmerlook. Je kiest dus voor een uitstraling die je mooi vindt en profiteert tegelijkertijd van alle voordelen van een keramische tegelvloer.

Keramische tegels zijn slijtvast

Keramische tegels staan bekend als slijtvast, wat betekent dat ze niet snel gebruikssporen vertonen. Aan de hand van verschillende slijtgroepen kun je precies zien wat de keramische tegels aankunnen. De slijtgroepen lopen van één tot vijf, waarbij keramische tegels in slijtgroep één tegen een zeer lichte belasting kunnen en tegels in slijtgroep vijf tegen een zeer zware belasting. Slijtgroep één is vooral geschikt als wandbekleding, slijtgroep drie is prima voor in de woon- of slaapkamer en slijtgroep vijf wordt veel gebruikt in hotels en restaurants. Let er bij het kopen van keramische tegels op dat de slijtgroep aansluit bij je behoeften.

Slipvastheid van keramische tegels

Naast slijtgroepen zijn keramische tegels ook ingedeeld in verschillende klassen wat slipvastheid betreft. Deze klassen lopen van R9 tot en met R13. De tegels in de klasse R9 zijn slipremmend met een lage wrijvingswaarde en de tegels in klasse R13 hebben een zeer grote wrijvingswaarde. Een hogere wrijvingswaarde maakt de keramische tegels geschikt voor koelruimten of groenteverwerkingsbedrijven, waar slipvastheid belangrijk is. De lagere klassen bieden voldoende slipvastheid voor trappen of sanitaire ruimtes. In huis is het minder belangrijk om keramische tegels met een hoge slipvastheid te kiezen, maar bedrijven horen hier goed op te letten.

Geglazuurde of ongeglazuurde tegels

Keramische tegels zijn zowel geglazuurd als ongeglazuurd verkrijgbaar. De ongeglazuurde tegels zijn in hun natuurlijke staat en zien er dan ook natuurlijker uit. De kleur van de tegel komt zo beter tot zijn recht. Geglazuurde tegels zijn bewerkt en dit zorgt voor een zekere bestendigheid tegen de elementen, zoals bijvoorbeeld tegen water. De geglazuurde tegels zijn ook bestendiger tegen vlekken. Afhankelijk van de plek waar je de tegels legt, kan het dus verstandiger zijn om voor geglazuurde tegels te kiezen.

Gepolijste keramische tegels

Keramische tegels kunnen gepolijst worden, wat betekent dat ze een glanzend oppervlak hebben. Het glanzende oppervlak wordt verkregen door de tegels te polijsten met siliciumcarbide. Kies je voor gepolijste tegels? Dan is het belangrijk om deze te impregneren met het juiste middel, zodat de tegels bestendig zijn tegen de elementen en geen schade oplopen. 

3.500m2 showroom

Keramische tegels | Vloeren & Badkamers
Vrijblijvend contact opnemen